Det er kanskje litt drastisk å si at ILIOS kaller publikum inn på teppet, men det er faktisk det vi gjør. Vi har lagt persiske tepper på gulvet i galleri Nord-Norge og slipper løs en velrenommert jazzmusiker på bassklarinett med røtter i Harstad, og en sitar-spiller fra Solbergelva med røtter i India.

Mathilde Grooss Viddal er musiker, komponist og bandleder Hun har lenge hørt til i toppsjiktet av skapende og utøvende kunstnere på den norske musikkscenen og vunnet prestisjetunge priser internasjonalt for sitt arbeid som komponist og arrangør. Bla med verket Out of Silence i forbindelse med FNs 70-årsfeiring av Menneskerettighetene med prisutdeling I Roma.

Rohini Sahajpal, er en av landets ledende utøvere av det indiske tradisjonelle instrumentet sitar, som har gjort seg bemerket for sin tolkning av indisk ragamusikk. Hver raga har sin egen essens, som utøveren skal forsøke å få fatt i og uttrykke. Rohini Sahajpal er født og oppvokst i en indisk, musikalsk, familie i Solbergelva ved Drammen. 

Møtet mellom frijazz og indisk raga er en smellvakker kulturkollisjon som har mer til felles enn hva man tror. 

Harstad har status som verdens første friby for forfulgte musikere. Det er naturlig for ILIOS å bidra til at våre fribymusikere kan møte både publikum og andre utøvere. Derfor har vi invitert Ghawgha Taban fra Afghanistan som gjest på konserten. Hun får selskap av den norske folkemusikeren Åsmund Reistad på gitar, og nepalesisk-norske Sanskriti Shresta på tabla, indiske trommer. Hun er et råskinn på slagverk og har en stigende stjerne i norske musikkmiljøer.   

  

ILIOS handler om ny musikk, og ny musikk er ikke bare den som er komponert ny på et partitur-ark, men også den som oppstår når folk og musikk flytter seg rundt i verden. Det ble bygget instrumenter og laget musikk mens Norge fortsatt lå under et dekke av is, og all musikk vi hører på i dag har en eller annen gang kommet til oss langs Silkeveien eller fra Afrika. I dagens verden går det meste raskere enn for bare 100 år siden, og derfor kan det oppstå smellvakre kulturkollisjoner også i små nordnorske kystbyer.

Gjester: Ghawgha Taban, Åsmund Reistad og Sanskriti Shrestha 

Flere opplevelser:

09. des
Bjørn Tomren Med et anstrøk av jul
06. okt
Brit Floyd 50 years of Dark Side
14. jun
Nordic unrest - Oda Voltersvik Harstadserien
03. jun
Fjordkraft "På scenen" 2023 TIX, Capow x 2G og Beathoven

Våre samarbeidspartnere