Onsdag 9. oktober braker det løs i Harstad Kulturhus når Det Norske Kammerorkester kommer på besøk med trompetist Tine Thing Helseth under ledelse av Arvid Engegård.

Som en av Europas fremste trompetister, er Tine kjent for sin lyriske klangverden og unike evne til å nå helt inn i musikkens innerste fibre. Kammerorkesteret har i mange år hatt et fruktbart samarbeid med Tine inkludert trompetvirtuosens debutplate som fikk glimrende kritikker både nasjonalt og internasjonalt.

Denne onsdagskvelden får vi oppleve deres gnistrende samspill med nytt og gammelt i frodig blanding. Etter Albinonis lyse trompetkonsert tar vi steget fra barokken inn i det 21. århundre. ‘For trompet og strykere’ (2017) er spesielt skrevet for Tine av den Oscar-vinnende komponisten Elliot Goldenthal, mest kjent for originalmusikk for filmer som Frida og Batman Forever. Hans tonespråk består ofte av mystiske, dramatiske klanger, og i dette verket gir Goldenthal solisten kunstnerisk frihet til å improvisere, noe som gir rom for dypsindig refleksjon og leken virtuositet.

Kammerorkesteret briljerer også med et program med stor spennvidde når de byr på kjente, ikoniske verk som Bachs Brandenburgkonsert nr. 3, Samuel Barbers vidunderlige vakre Adagio for strykere og til slutt Bartoks Divertimento for strykere som henter inspirasjon fra den flotte ungarske folkemusikken. Under Arvid Engegårds ledelse, blir det garantert et musikalsk fyrverkeri med mye kjent og noen overraskelser.

Johann Sebastian Bach: Brandenburgkonsert nr. 3

Samuel Barber: Adagio for strykere

Tomaso Albinoni: Trompetkonsert i d-moll

Elliot Goldenthal: For trompet og strykere

Béla Bartók: Divertimento for strykere

Biografi

Arvid Engegård

Arvid Engegård (1963) ble født i Bodø, og da han var 14 år gammel, vant han NRKs Ole Bull-konkurranse som førte til konserter i USA. To år senere opptrådte han som solist både med Trondheim Symfoniorkester og Oslo-Filharmonien.

Han fortsatte sine studier ved Eastman School of Music i USA, før han flyttet til Salzburg for å studere med Sandor Vegh som inviterte ham til å være konsertmester i Camerata Academica, en stilling han beholdt i 8 år. Etter at Arvid i 1999 begynte å dirigere, har denne delen av hans karriere utviklet seg raskt, og han er nå en hyppig gjest hos blant annet Oslo-Filharmonien, Bergen Filharmoniske, Mozarteum Salzburg og Camerata Bern.

Han er sjefsdirigent for Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og kunstnerisk leder for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. I 2006 vendte han for alvor tilbake til en av sine store pasjoner, strykekvartetten, og startet Engegård-kvartetten. Han fikk Nordlysprisen i 2000.

Tine Thing Helseth

Etter sin første opptreden i 2013 på BBC Proms med BBC Scottish Symphony, har Tine Thing Helseth raskt etablert seg som en av Europas fremste trompet-solister, anerkjent for sin lyriske klang og virtuositet.

Tine er en utøver som utfordrer grensene mellom sjangre med en intenst kreativ og åpen holdning og hun har spilt med noen av verdens ledende orkestre, blant andre Bamberger Symphoniker, NDR Elbphilharmonie Hamburg, Tonkünstler-Orchester Wien, Philharmonia, BBC Philharmonic and Göteborgs symfoniorkester. Kommende høydepunkter inkluderer turnéer i Tyskland og Østerrike med Andrew Manze og NDR Radiophilharmonie

Hannover samt Vasily Petrenko og Rundfunk-Symphonieorchester Berlin.

Hun har gjort to innspillinger med Det Norske Kammerorkester, og i 2012, var hun solist i et opptak med Royal Liverpool Philharmonic, utgitt på EMI Classics.

Tine har vunnet en rekke priser inkludert Newcomer of the Year 2013, Echo Classics Awards og Borletti-Buitoni Trust Fellowship i 2009. I juni 2013 lanserte hun en egen festival, Tine@Munch, til feiring av 150-årsdagen for Edvard Munchs fødsel.

Det Norske Kammerorkester

Det Norske Kammerorkester har fra starten i 1977 markert seg på den internasjonale konsertarena. Nærmere 40 innspillinger er lansert der det meste av repertoaret for strykeorkester er spilt inn samt flere innspillinger av repertoar med solister som Leif Ove Andsnes, Terje Tønnesen, Iona Brown, Lars Anders Tomter og Tine Thing Helseth.

Orkesteret har gjestet konsertsaler over store deler av Europa, USA og Asia, og gjort nærmere 40 innspillinger. Terje Tønnesen har vært orkesterets faste kunstneriske leder gjennom 40 år, en rolle han i mange år delte med Iona Brown. Som faste gjesteledere har orkesteret jobbet med bl.a. Leif Ove Andsnes, Martin Fröst, François Leleux, Steven Isserlis, Anthony Marwood og Pekka Kuusisto. Orkesteret har alltid lagt vekt på å presentere musikk fra egen tid som del av repertoaret, og bestiller og urframfører stadig nye verk av norske og utenlandske komponister. Orkesteret har sin egen konsertserie i Universitetets Aula i Oslo, og tilbyr her egen abonnementsserie. I tillegg spiller orkesteret i flere andre saler i og utenfor Oslo, og turnerer jevnlig i store deler av Norge.

16. okt
Hellbillies // 2020 30 år på veien